a "NAGY" fogyás, diéta az egészségért

a "NAGY" fogyás, fogyás, 90 napos diéta, az egészséges életmód,

REKLÁM

Reklám

Webvitalis.net :: Próbálta már a zöldkávét

Hirdetés

Utolsó kommentek

Blog ajánló

2007.10.04. 09:00 mapci

A testsúly csökkentésének tíz aranyszabálya

A nana.hu összefoglalta, milyen szabályokat érdemes betartani a fogyókúrázóknak. 

Véleményem szerint legfontosabb az elhatározás, az eltökéltség, és a következetesség úgy gondolom, e nélkül nem megy!

A 90 napos diéta számomra jónak tűnik. Igaz még csak a 6.napnál tartok, de nem éhezem, kifejezetten jól érzem magam, csupán a második napom volt borzalmas, a többit majd meglátom, akár jó akár rossz lesz közkinccsé teszem!

Nem járok kondi terembe, a hétvégi sétákat próbáljuk meg rendszeressé tenni, tudom nem sok, de kezdetnek ez is valami, nem igaz?

Az, hogy számoljam a kalóriákat, nos azt nem nekem találták, ki, azt nem akarom felvállalni, számoljak bevásárláskor, főzéskor, étkezéskor…pfüü….. ez nem csinálom. Ezt, csinálják csak a profik!

Ime a cikk:


"Hetek óta fogyókúrázol? Minden vasárnap este elhatározod, hétfőn elkezded, ám kedden feladod? Amit hét közben leadtál, hétvégén visszaszeded? Pedig koplalsz és farkaséhes vagy. Talán épp ez a baj. Íme, tíz aranyszabály.

 

 
1. Csak fokozatosan!

A gyors és drasztikus éhezéssel leadott kilók döntő része vízvesztésből származik. A test víztartalmának csökkenése fáradékonysággal jár, és bőrünk is veszít feszességéből. Ráadásul koplaláskor szervezetünk a hiányzó energiát nemcsak a zsírraktárakból szerzi be, hanem kezdi lebontani az izomszövetet is. A koplalással leadott minden másfél kilóból fél kiló veszteség az izomtömeget csökkenti. Az eszményi testsúlycsökkenés: heti fél, illetve egy kiló.

2. Felejtsük el a fogyókúrát!

Súlyunk növekedése nem egy hét alatt történt, a fölösleges kilók leadását a kilók felszedéséhez hasonló ütemben kell végrehajtani. Ennek alapszabálya az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés. Az ételek minősége, mennyisége, az elkészítés és az elfogyasztás módja, a tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya és a táplálék energiatartalma szabja meg, hogy étrendünk mennyire szolgálja normális súlyunk elérését és egészségünket.

3. Helyettesítsünk!

Nem kell kedvenc ételünkről lemondanunk. Elég, ha figyelünk az élelmiszerek zsír- és cukortartalmára. Tejet például választhatunk 3,6, de 0,1 százalékos zsírtartalmút is. Sajtokból is van sovány és zsíros. Gyümölcslevekből, üdítőkből, lekvárokból válasszuk a light felirattal ellátott termékeket. A kávét, teát igyuk édesítőszerrel.

4. Számoljunk!

Ha testsúlyunkat csökkenteni akarjuk, akkor étrendünk energiatartalma legyen tényleges energiaigényünknél 500-700 kcal-val kevesebb. Az energiaigényt a következő képlet alapján számolhatjuk ki:
Nyugalmi alapanyagcsere: férfiaknál 900 + 10 x a testsúlykilogramm
Nőknél: 700 + 7 x a testsúlykilogramm.
Ezt ülő életmód esetén 1,2-vel
közepesen aktív életmódnál 1,4-gyel
nehéz fizikai munka esetén 1,8-cal
szorozva kapjuk meg szervezetünk energiaszükségletét.

4. Mozogjunk!

Már az is sokat segít, ha változtatunk közlekedési szokásainkon. Parkoljunk úti célunknál egy kicsit távolabb. Szálljunk le a buszról egy megállóval korábban. Sétáljunk, és ne használjunk liftet. Hét végén menjünk kirándulni.

5. Ne menjünk éhesen vásárolni!

Sokkal könnyebb elmenni az illatozó pékáruüzlet előtt, ha nem korog a gyomrunk. Készítsünk listát a szükséges élelmiszerekről, és csak azokat vegyük meg. Mindig csak annyit vásároljunk, amennyi szükséges. Az étel érték. Nem szívesen dobjuk ki, inkább megesszük. És persze leggyakrabban a háziasszony „áldozza” fel magát.

 

6. Készítsünk magunknak egészséges nassolnivalót!

Sokszor érezzük úgy, hogy egész nap semmit se ettünk. „Csak” törtünk egy darab sajtot, csak bekaptunk egy kis kocka csokoládét, egy kiflivéget. Ha erről nem tudunk leszokni, reggelenként készítsünk magunknak nassolnivalót. Szúrjunk fel fogpiszkálóra sovány sajtból, sonkából, paradicsomból, uborkából készített kis falatokat, és ha éhesek vagyunk, ezekből nassoljunk.

7. Vezessünk naplót!

Néhány hétig írjunk fel minden falatot, amit megettünk, és esténként számoljuk ki az elfogyasztott energiamennyiséget. Rá fogunk jönni, hogy hol, mikor hibáztunk. Egy idő után már írni sem kell, tudni fogjuk, hogy mit szabad, mit nem.

8. Jutalmazzuk meg magunkat!

Mivel tartós testsúlycsökkentés csak hosszú távú lehet, időnként engedjünk a csábításnak, és együnk olyasmit is, amit nagyon szeretünk, amire nagyon vágyunk.

9. Gyógyszert csak orvosi előírásra szedjünk!

Ne dőljünk be minden divatos fogyasztószernek. Ezek többsége víz- és széklethajtó, és ezzel a hatásával fogyaszt. A túlsúly meg az elhízás oka az energiabevitel és -felhasználás közti egyensúly felbomlása. A normális testsúly elérésig vagy az energiabevitelt kell csökkenteni, vagy annak felhasználását fokozni. Csak orvos döntheti el, hogy ebbe a folyamatba szabad-e, kell-e gyógyszerrel beleszólni.

10. Kérjünk segítséget!

Elképzelhető, hogy egyedül nem vagyunk képesek a súlyfölöslegtől megszabadulni. Ilyenkor bátran forduljunk orvoshoz, esetleg pszichológushoz. A testsúlycsökkentés gyakran jobban kivitelezhető csoportterápia keretében. Szakképzett vezetővel, dietetikus szakemberrel, közösségben sokkal jobb eredményt lehet elérni, mint egyedül."

Forrás: nana

Szólj hozzá!

Címkék: fogyókúra 90 napos diéta


A bejegyzés trackback címe:

https://nagyfogyas.blog.hu/api/trackback/id/tr37185416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása